Основателят на най-болямата криптоборса в света ще влезе в затвора - Чанпенг Жао от Binance беше изпратен за 4 месеца зад решетките от съд в Сиатъл като наказание за това, че не е предприел достатъчно за пресичането на прането на пари през платформата, съобщават световните агенции.

В лично качество той ще плати и глоба от 200 млн. долара - нещо, което вероятно няма да му бъде твърде трудно с оглед личното му състояние в размер на $40 млрд. По всяка вероятност то ще го направи и най-богатия лишен от свобода на планетата.

Binance: Криптопазарът скочи с 40% през февруари

Binance: Криптопазарът скочи с 40% през февруари

Милиарди се вливат в Биткойн ETF-ите

Жао, известен като CZ, се извини за грешките, които е допуснал начело на основаната през 2017 г. Binance. Те бяха посочени в рамките на мащабно разследване на американските власти, чиито резултати поставиха под сериозна въпросителна оцеляването на платформата.

Беше установено, че през нея са минавали транзакции, свързани с педофилия, тероризъм и наркотрафик - а в Binance много добре са осъзнавали какви хора привлича липсата на работещи механизми за контрол и обмен на информация с властите.

10 пъти скок на исканията от правоохранителни органи за три години от най-голямата криптоборса Binance

10 пъти скок на исканията от правоохранителни органи за три години от най-голямата криптоборса Binance

Най-голямата борса си партнира и с българските правоохранителни органи

Binance ще се лиши от 4 млрд. долара, но все пак ще продължи своята дейност. От борсата многократно през последната година подчертаха, че след оттеглянето на CZ са настъпили редица промени, вече работят активно с правоохранителните органи и е направено всичко възможно, за да бъдат защитени потребителите.