През 2023 г. забелязваме намаляване на средствата от престъпна и криминална дейност, минали през крипто. Това каза пред журналисти мениджърът за България на Binance Веселин Георгиев.

Той цитира данни на Chainalysis, според които делът на мръсните пари в крипто е спаднал от 0,43% на 0,34%. По думите му причина за това са подобреният мониторинг в сферата на сигурността и съответствието на цялата индустрия, по-доброто взаимодействието с властите по целия свят, но и заради прозрачния характер на блокчейн технологиите.

САЩ и Binance се разбраха - какво следва за света на крипто

САЩ и Binance се разбраха - какво следва за света на крипто

Стъпка към предвидимост в целия сектор или огромен риск за най-големия играч в него?

"Днес мога да заявя, че крипто е едно доста неприветливо място за престъпниците и те фокусират своите усилия в по-незащитени канали", подчерта той.

Георгиев отбеляза, че през 2023 г. са били обработени 58 000 заявки от правоохранителните органи по света - спрямо едва 5400 през 2020 г. Освен това, служители на Binance по сигурността, сред които и бивши разследващи полицаи, провеждат обучения в сферата на блокчейн за службите от различни държави.

Кристиано Роналдо е изправен пред колективен иск за $1 милиард в САЩ заради популяризиране на Binance

Кристиано Роналдо е изправен пред колективен иск за $1 милиард в САЩ заради популяризиране на Binance

Според ищците твърдят Роналдо е участвал в популяризирането и продажбата на нерегистрирани ценни книжа в сътрудничество с най-голямата борса за криптовалута в света

Мениджърът на Binance за България посочи, че колегите му си партнират и с правоохранителните органи у нас. "Мисля, че българските власти са много по-добре информирани по отношение на крипто и блокчейн, отколкото преди 2-3 години", допълни той.

Регулации и тенденции

Според Веселин Георгиев през 2024 г. ще видим продължаващо развитие на Биткойн екосистемата, но също така ще сме свидетели на напредък и в други сфери като токенизацията на активи от реалния свят, децентрализирана физическа инфраструктура и т.н.

"Крипто не е подминато от AI - проектите, свързани с AI бележат значителен ръст", коментира още топй.

Стойността на Биткойн мина 100 000 лева

Стойността на Биткойн мина 100 000 лева

Само в рамките на тази година е поскъпнал с над 20%

Важен акцент за Binance и останалите компании от крипто сектора през тази година ще е подготовката за влизането в сила на европейския регламент за дигиталните активи MiCA. "Това е много голям шанс за Европа. Тя изпусна първите две уеб революции. Сега за първи път има шанс да бъде лидер в Web 3 революцията - тя е свързана с приемането на криптовалутите, но най-вече с блокчейн технологиите и възможността всеки индивид да има собственост върху данните си", подчерта Веселин Георгиев.

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Инициативата е на глобалния орган на комисиите по ценни книжа

MiCA ще позволи на Binance и останалите крипто компании да работят с единен лиценз в ЕС и така да отпадне регулаторната тежест на различните пазари и законодателства: "Някои държави се опитаха да наложат традиционните финансови правила върху крипто индустрията - представете си с правилата за регулирането на банките, създадени преди десетилетия, да се опитваш да регулираш крипто, което е много по-различно. Опитът показва, че това е мисия, обречена на неуспех".

От Binance са категорични, че вече работят за имплементирането на регламента и целта е да няма сериозни промени в продуктите, които предлагат на потребителите си в ЕС.