Когато накарат компанията ти да плати 4,3 млрд. долара, а теб в лично качество - 50 милиона, това не покрива стандартната дефиниция за добра новина. От гледна точка на целия крипто сектор, а и на най-голямата борса в него - Binance, обаче, случаят е именно такъв. Причината - сделката премахва несигурността, която тегнеше като дамоклев меч над цялата индустрия с дигитални активи, пише в свой материал Yahoo Finance.

Какво точно стана?

След месеци на нови и нови разследвания срещу Binance, компанията призна вина по обвинения за пране на пари, нелицензирани парични трансфери и нарушения на санкционните режими. Нейният създател Чанпенг Жао (CZ) също призна нарушения.

Чангпенг Жао, собственик на Binance, се оттегля и се признава за виновен за пране на пари

Собственикът на Binance се признава за виновен за пране на пари

Крипто борсата на CZ ще признае неправомерни действия и ще се съгласи да плати 4.3 милиарда долара глоби

В резултат той напусна поста си и ще трябва да плати 50 млн. долара глоба (но без да губи контрола си над компанията). Binance, на свой ред, ще се лиши от 4,3 млрд. долара - рекордна санкция в крипто сектора. Освен това ще работи с независим надзор в продължение на 3 години.

Звучи тежко, но алтернативата изглеждаше пълно поставяне на Binance извън закона, конфискуване на активи и криминални обвинения.

Оптимистичният прочит

Според JPMorgan Chase споразумението слага край на "потенциален системен риск, свързан с хипотетичен срив на Binance". Много анализатори също са на мнение, че последните развития около борсата дават увереност на пазара, че крипто няма да бъде унищожено като актив от регулаторите.

Затова и основните крипто валути - Биткойн и етер, отбелязаха повишение в първите часове след новината. Даже собственият токен на Binance - BNB-USD, успя да навакса първоначалния си спад.

Криптоборсата Binance си тръгва от Русия - на кого продава бизнеса си

Криптоборсата Binance си тръгва от Русия - на кого продава бизнеса си

Условия по сделката

Повиши се цената на акциите и на листнатия конкурент на борсата - Coinbase.

Инвеститорите се надяват на следваща важна добра новина - че Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ ще разреши появата на Биткойн борсово търгуван фонд. Сред желаещите да предложат подобен продукт са големи имена като BlackRock. Окончателно решение се очаква до 10 януари догодина.

На фона на всичко това, надеждите на крипто ентусиастите са, че Биткойн ще се върне към растежа, който през 2021 г. изстреля до пика от почти 69 000 долара - преди вдигането на лихвените нива и фалитите на големи имена като FTX да сринат доверието в сектора и да доведат до сблъсъци с регулаторите.

Предстоящият халвинг - намаляването на новите биткойни, се очаква също да доведе до по-висока цена.

Не толкова оптимистичният прочит

SEC продължават да преследват играчите от крипто индустрията със съдебни дела, като целите са две - те да се регистрират по надлежния ред и поне дигиталните активи да бъдат класифицирани като ценни книжа.

Затова и анализаторът от Moody"s Янис Гьокас смята, че сме свидетели на "края на една епоха" - по същия начин, по който дотком бумът беше вододел за онлайн бизнеса.

А новата реалност на силно присъствие на регулаторите може да не остави много от индустрията, която съществуваше до момента. Binance е типичен пример.

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

"Империята се разклаща"?

В рамките на споразумението си с американските власти борсата ще трябва да преразгледа и докладва транзакции за милиарди, включително и такива, свързани с Иран. Очаква се и компанията да сътрудничи на всякакви разследвания, свързани с плащанията. Това според експерти ще натовари изключително много Binance от административна гледна точка.

Изпитанието е пред новия изпълнителен директор Ричард Тенг. Клиентите тепърва ще му гласуват "вот на доверие". За момента над 1 млрд. долара са били изтеглени от Binance. Подобна вълна имаше и при предявяването на обвиненията срещу CZ и компанията му.

Според експерти, цитирани от CNBC, въпреки всичко турбуленцията няма да е фатална - и настъпването ѝ е било ясно още в момента, в който е било взето решението за споразумение с американските органи.

Дано рискът да е бил адекватно оценен. Ясно е, че ако борсата бързо попадне в тежко положение, това ще удари по целия крипто сектор - и то в най-неподходящия момент, когато той изглежда във възход.