Главният изпълнителен директор на Binance, най-голямата глобална борса за криптовалута, планира да се оттегли и да се признае за виновен в нарушаване на наказателни изисквания на САЩ срещу прането на пари в сделка, която може да запази способността на компанията да продължи да работи, според хора, запознати с въпроса, твърди WSJ.

Чангпенг Жао (известен и със съкращението CZ) планира да се яви във федералния съд в Сиатъл във вторник следобед и да представи своята молба, споделят източниците на WSJ. Binance, която Жао притежава, също ще се признае за виновна по наказателно обвинение и ще се съгласи да плати глоби на обща стойност 4.3 милиарда долара, което включва суми за уреждане на граждански обвинения, направени от регулаторите.

Сделката ще сложи край на дългогодишни разследвания на Binance. Жао основава компанията през 2017 г. и я превърна в най-важния център на глобалния крипто пазар. Криминалното разследване в САЩ засенчи компанията, въпреки че пазарният ѝ дял първоначално нарасна след колапса на FTX миналата година, един от основните ѝ конкуренти.

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Сривът в криптовалутата FTT принуди борсата FTX да спре плащанията към клиенти

Наскоро част от ръководителите на Binance напуснаха, а криптоборсата уволни част от служителите си тази година, докато компанията се бореше да се справи с американските разследвания.

Сделката ще позволи на Жао да запази мажоритарната си собственост върху Binance, въпреки че няма да може да има изпълнителна роля в компанията. Той вероятно щеше да бъде осъден на по-късен етап.

Резултатът прилича на по-ранен случай, при който прокурорите повдигнаха срещу ръководителите на BitMEX, борса за търговия с крипто деривати, базирана на Сейшелите.

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

"Империята се разклаща"?

Нейният бивш главен изпълнителен директор Артър Хейс се призна за виновен в нарушаване на закона срещу прането на пари и по-късно беше осъден на две години условно, избягвайки евентуален затвор от 6 до 12 месеца.

Министерството на правосъдието на САЩ отказа коментар пред WSJ.

Сделката, която ще бъде обявена във вторник, не включва споразумение с Комисията за ценни книжа и борси, която заведе дело срещу Binance и Жао през юни и твърди, че нарушава законите за защита на инвеститорите в САЩ. Големите крипто борси като Binance решиха да заведат дела в SEC, вярвайки, че могат да покажат, че криптовалутите не се квалифицират като инвестиции, контролирани от SEC.

Разследването на Министерството на правосъдието разгледа програмата на Binance за откриване и предотвратяване на пране на пари и дали позволява на лица в санкционирани държави , като Иран и Русия, да търгуват с американци на борсата, съобщи по-рано WSJ.

Отделно споразумение ще разреши гражданското дело, заведено срещу Binance и Чангпенг Жао по-рано тази година от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), един от американските регулатори, които се опитаха да контролират свободния глобален пазар. Сумата от 4.3 милиарда долара, които Binance ще плати, включват суми за справяне с исковете на CFTC и тези, повдигнати от агенции на Министерството на финансите.

Visa и Mastercard спират сътрудничеството си с криптоборсата Binance

Visa и Mastercard спират сътрудничеството си с криптоборсата Binance

Картовите партньорства приключват

CFTC твърди, че Binance от години не е имала програма за предотвратяване и разкриване на финансиране на тероризъм и пране на пари. Освен това се казва, че Binance дава на американците достъп до деривати като фючърси или суапове, които могат да се търгуват в САЩ само ако се предлагат на регулирани платформи. Binance никога не се е регистрирал при регулаторите на САЩ, което прави неговите рискови продукти с ливъридж недостъпни за американски търговци, твърди CFTC.

Говорител на CFTC отказа коментар през WSJ.

Чангпенг Жао живее в Обединените арабски емирства и беше ограничил пътуванията си тази година. Обединените арабски емирства нямат договор за взаимна екстрадиция със САЩ, въпреки че миналата година страните подписаха договор, който подобрява споделянето на доказателства от правоприлагащите органи.

ОАЕ останаха приветливи към криптовалутите, дори когато страни като Китай и САЩ наложиха санкции срещу нерегулираната индустрия. Състоянието на Жао беше пречка в преговорите между правителството и Binance в продължение на месеци, според хора, запознати с разговорите.

До редакционната поща на money.bg бе изпратено становище на Binance, в което се казва:

"Binance информират, че са постигнали споразумения с Министерството на правосъдието на САЩ, Комисията за търговия със стокови фючърси, Службата за контрол на чуждестранните активи и Мрежата за борба с финансовите престъпления, във връзка с разследванията, свързани с регистрацията, спазването на нормативните изисквания и санкциите в миналото на Binance".

От компанията подчертават, че "потребителите могат да изтеглят 100% от активите си от платформата по всяко време. За отбелязване е, че в споразумението ни с американските агенции те:

· не твърдят, че Binance е присвоила средства на потребители, и

· не твърдят, че Binance е участвала в манипулиране на пазара."

Промяна в лидерството

Binance съобщи още за промяна по върха:

"Считано от този момент, Ричард Тенг, досегашен глобален ръководител на регионалните пазари на Binance, наследява CZ като главен изпълнителен директор. Ричард е висококвалифициран ръководител и ще води компанията през следващия ѝ период на растеж, опирайки се на над три десетилетия опит в областта на финансовите услуги и регулирането. Преди да се присъедини към Binance, Ричард е бил главен изпълнителен директор на Регулаторния орган за финансови услуги в Abu Dhabi Global Market; главен регулаторен директор на Сингапурската борса (SGX) и директор по корпоративните финанси във Валутния орган на Сингапур".