Създателят на петата най-голяма криптовалута продаде всички притежавани от него "монети" след 75-кратно увеличение на цената тази година.

Чарли Лий, базиран в Сан Франциско инженер, който създаде litecoin през 2013 г., заяви, че е продал и дарил всичко, всичките си активи в криптовалутата през последните няколко дни. Целта е да се избегне конфликт на интереси, който Лий коментира в социалните мрежи криптовалутата, което може да повлияе на цената й.

"Litecoin ми донесе добра печалба и вече съм достатъчно добре, че да няма нужда да обвързвам личния ми финансов успех с успеха на litecoin", казва Лий. "За първи път от над шест години не притежавам нито един litecoin".

Той не коментира точно колко монети е продал и на каква цена, но отбелязва, че е количеството е било малък процент от дневния оборот и не е "ударило" пазара.

През последните пет дни litecoin повиши цената си с над 9 процента до 330 долара. В сряда криптовалутата поевтиня с над седем процента, следвайки останалите дигитални валути след редица лоши новини, включващи хакерската атака на борса в Южна Корея и намеса от регулаторите.

Лий настоя, че продажбата не означава загуба на доверие в криптовалутата. "Все още ще прекарвам времето си, работейки върху litecoin. И когато той успее, аз ще получа възнаграждение по много различни начини, просто не чрез директното притежаване на монети", каза той.