Шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева каза, че безпрецедентните санкции, наложени на Русия заради нейната инвазия в Украйна, са причинили рязко свиване на руската икономика и тя е изправена пред "дълбока рецесия" тази година.

Тя също така посочи, че неплатежоспособност по отношение на външния дълг на Русия вече не се разглежда като нещо "невероятно".

Георгиева отбеляза, че МВФ няма програма или политически отношения с Русия в този момент, като офисът на Фонда в Москва не работи.

Тя отбеляза, че е "много, много малко вероятно" Русия да може да намери централна банка, която да обменя нейните т.нар. "специални права на тираж" в МВФ в друга валута.

Войната в Украйна и масивните санкции срещу Русия предизвикаха свиване на световната търговия, като повишиха цените на храните и енергията рязко, което ще принуди Международния валутен фонд да понижи прогнозата си за глобалния растеж през следващия месец, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, съобщава Ройтерс. Тя все пак очаква "положителна траектория" за световната икономика.

Глобалният кредитор вече понижи икономическите си прогнози за САЩ, Китай и световната икономика през януари, позовавайки се на рискове, свързани с пандемията Covid-19, нарастващата инфлация, прекъсванията на веригите на доставки и очакваното "затягане" на паричната политика в САЩ.

Тогава МВФ прогнозира, че глобалният икономически растеж ще достигне 4,4% тази година, което е понижение от предишна прогноза от 4,9%, напомня Ройтерс.

Ще изпадне ли Русия в неплатежоспособност заради тежките финансови санкции

Ще изпадне ли Русия в неплатежоспособност заради тежките финансови санкции

Pycия е пета в cвeтa по размер на златно-валутните peзepви