Борсите ще продължават да растат, докато икономиката се възстановява, каза изпълнителният директор на BlackRock - най-големият паричен фонд в света - Лари Финк пред CNBC.

"Аз съм бичи настроен за пазарите", каза Финк. Той отбеляза, че редица фактори вероятно ще изстрелят борсите в близко бъдеще, въпреки че S&P 500 и Dow Jones Industrial Average така или иначе в момента се движат близо до рекордни нива.

"Вярвам, че заради паричните стимули, фискалните стимули, спестените пари, печалбите, пазарите са наред. Пазарите ще продължат да бъдат по-силни ", каза съоснователят и председател на най-големия мениджър на активи в света. "Голяма причина, поради която толкова много пари стоят неизползвани по време на работата от разстояние е, че поведението ни се е променило драстично."

Все пак главният изпълнителен директор на BlackRock предупреди, че съществуват краткосрочни рискове за фондовия пазар. Финк заяви, че новите варианти на коронавируса, които драстично намаляват ефективността на ваксините Covid, е най-големият сред тях.

В дългосрочен план бюджетният дефицит, който нарасна, тъй като Конгресът на САЩ отпусна стимули за подкрепа на икономиката на стойност трилиони долари, представлява по-голяма заплаха. "Дефицитът в момента не е голям проблем и това казват пазарите", твърди Финк. "Това е така, защото размерът на парите, които са спестени е голям."

Прогнозата му е, че ако в следващите десет години САЩ нямат растеж над 3%, бюджетните дефицити, трупани днес, ще доведат до повишаване на лихвите и до сериозни проблеми, породени от изстрелването на дълга.

Той коментира и институционалната клиентска база на BlackRock, която включва пенсионни фондове. По думите му климатичните промени и рискът от инфлация са по-сериозни за тях, отколкото криптовалутите.