Швеция се смята за страната, която скоро може да премахне напълно банкнотите и монетите, като премине към напълно безкешово бъдеще. Изглежда обаче за управляващите в страната промяната идва твърде бързо.

Ето защо Стокхолм предстои да представи законодателно предложение, което да накара банките в страната да продължат да предлагат пари в брой на клиентите си. Целта на нормативния акт е все пак процесът към постигането на напълно безкешово общество да бъде контролиран.

Предложението на властта среща сериозни критики от страна на банковия сектор, като от индустрията наричат законодателното предложение "потенциално нелегално".

"Вероятно ще има някои промени, но основното, което ние предложихме, ще влезе в сила", казва Фредерик Оловсон, който е представител на управляващите социалдемократи. По неговите думи в шведския парламент има голяма подкрепа за нормативния акт.

Предложението идва след такова от миналата година, направено от страна на централната банка. Неговата цел беше за банките с над 70 милиарда крони или 7,6 милиарда долара депозити да предлагат теглене на пари в брой на своите клиенти, пише Bloomberg.

От местната банкова асоциация обаче посочват, че планът само някои финансови институции да бъдат отговорни за операциите в кеш е в нарушение на европейското законодателство.

В същото време Оловсон коментира, че банките трябва да бъдат отговорни, тъй като има много малко време за реакция, а в противен случай "парите в брой ще изчезнат".

Швеция забавя похода към общество без кеш

Швеция забавя похода към общество без кеш

Банките ще са задължени да работят с пари в брой