Швеция, за разлика от останалата част от бавно растящия в икономически план свят, вече иска да се отърве от отрицателнтие лихви, пише The Wall Street Journal.

Очаква се през следващия месец централната банка постепенно да започне да се отказва от тях - и да се превърне сред първите, които го правят. Но инвеститорите виждат други причини, които ще задържат изстрадалата крона - една от най-зле представящите се в света - от бляскаво завръщане.

Централните банки в скандинавската държава, дом на автомобилите Volvo, телеком оборудването Ericsson и дрехите H&M, дадоха сигнал миналия месец, че планират увеличат основната лихва през декември до 0 процента, от 0,25 процента сега. Те посочват, че запазването на отрицателните нива ще създаде проблеми във финансовата система.

В същото време Европейската централна банка понижи още повече в отрицателна територия лихвите през изминалите месеци. Швейцария, Япония и Дания също запазват подобна политика. САЩ, макар че все още са в положителна територия, също намалиха лихвите три пъти тази година.

Кроната поевтиня срещу долара през последните две години далеч повече, отколкото валутите на множество други големи икономики. От края на 2017 г. тя падна с около 15 процента срещу зелената валута. Когато Riskbank заяви, че ще сложи край на отрицателните лихви, кроната обаче не получи подкрепа. По-високите лихви обикновено привличат пари в икономиката, подкрепяйки обменния курс. След като централната банка изрази намеренията си, кроната поскъпна с едва 0,8 процента срещу долара и еврото, но към края на деня загуби своята сила.

Една от причините за това е, че отрицателните лихви може и да нямат чак такова значение, каквото повечето хора смятат. Освен това централната банка ще продължава да изкупува облигации поне до декември 2020 г.

Друг фактор за слабостта на кроната е зависимостта на Швеция от световната търговия. Нейният производствен сектор бе ударен тежко от световното напрежение в търговията. През първите две тримесечия на годината растежът там бе едва 0,1 процента, в сравнение с 1,3 процента през последните три месеца на 2018 г.

"За да поскъпне кроната, трябва да видим обръщане на ситуацията при световния растеж и прогнозата за търговията", смята Петр Крпата, главен forex анализатор за Европа, Близкия изток и Африка в ING Bank.

Ще пусне ли Швеция 100-годишни облигации на дълговия пазар?

Ще пусне ли Швеция 100-годишни облигации на дълговия пазар?

Страната обмисля подобна възможност, но засега не бърза с окончателното решение