Швейцарските банки, пословични със своята анонимност и банкова тайна, направиха публична оценка на банковите активи на руски клиенти. Това се случва на фона на санкциите, наложени на Москва заради войната в Украйна.

Асоциацията на банкерите на страната (SBA) обяви, че в швейцарските банки има между 150 и 200 милиарда швейцарски франка (160-213 милиарда долара), които принадлежат на руски клиенти, държани в швейцарски сметки.

Разкритието е необичайно за Швейцария, която е смятана от най-богатите в света за данъчен рай и е едно от най-сигурните места за съхранение на богатство. Анализатори твърдят, че обявените цифри показват, че действителният размер на руските пари в швейцарски банки е много по-голям от това, което показват балансите, публикувани от няколко финансови институции досега.

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения

Като остави настрана традицията на неутралитет, още през февруари Швейцария се присъедини към държавите, налагащи финансови санкции срещу Русия на фона на войната в Украйна.

Безпрецедентните действия на Швейцария са начин да се спрат всички онези, за които се твърди, че са близки до руското правителство да финансират безпрецедентната военна атака срещу Украйна.

Двете най-големи банки в страната - UBS и Credit Suisse, миналата седмица съобщиха за "ограничена" експозиция към Русия. Credit Suisse, например, заяви, че само 4% от депозитите му принадлежат на руски граждани. Въпреки това, според доклада на банката за 2021 година тези активи възлизат на около 33 милиарда швейцарски франка (35 милиарда щатски долара).

Като се има предвид оценката на SBA, за да спрат кранчетата за пари за руски клиенти, швейцарските власти все още имат дълъг път пред себе си, за да преброят колко точно е руското богатство, което се крие в техните трезори.