Трудно е да кажеш "не", когато получаваш нещо срещу нищо. Затова едно село в Швейцария реши да проведе експеримента безусловен базов доход, пише Bloomberg.

Повече от 50 процента от жителите на Райнау, близо до границата с Германия, се подписаха под проекта. Поне половината от общо 1 300 местни трябваше да кажат "да" и те прехвърлиха този праг.

Решението жителите на селото да си подаряват по $2 750 месечно идва две години след краха на предложението за безусловен базов доход в цяла Швейцария. Следващата стъпка за Райнау обаче е да набере средства.

Райнау, което се намира на брега на река Рейн и е само на час път с влак от Цюрих, бе избрано от процудентката Ребека Паниан. Тя казва, че е впечатлена от националния дебат преди вота през 2016 година и е решила да избере едно село, в което да проведе експертимента - и да направи документален филм.

Финландия експериментира с €560  безусловен базов доход

Финландия експериментира с €560 безусловен базов доход

Предстои парламентът да одобри пробното въвеждане на гражданска заплата

Съществуващите социални помощи ще бъдат пресмятани и премахвани от финалната сума, която жителите на селото ще получават. Средствата ще трябва да бъдат набрани от частни източници.

Идеята да се изплаща определена сума пари на жителите без да се иска нищо в замяна съществува от повече от век, но набра нова скорост през последните години заради притесненията относно растящото неравенство.

В момента Финландия провежда подобен експертимент, като изплаща по €560 на 2 000 безработни души. Наскоро стана ясно, че той ще приключи през следващата година и няма да бъде удължаван.

Новото популистко правителство на Италия също обеща да започне да раздава "безплатни" пари, но въвеждането на тази мярка е твърде малко вероятна.

Политиците в Италия обещаха базов доход. Защо това няма да се случи?

Политиците в Италия обещаха базов доход. Защо това няма да се случи?

След изборите е време за равносметка