Новото рали на bitcoin, което чупи рекорди, скоро може да удари на камък. Сигналите от пазара показват, че може да се очаква 25-30% разпродажба на криптовалутата в началото на новата година. На това мнение е старши пазарният стратег Мак Мали, цитиран от CNBC.

Дигиталната валута успя да мине нов рекорд от 23 000 долара в четвъртък, което означава, че тя е поскъпнала с 215 на сто от началото на настоящата година.

"В краткосрочен план ситуацията може да се задържи по-дълго така, а в дългосрочен съм голям оптимист. В средносрочен план обаче съм много по-загрижен за това, което ще се случва", посочва той в интервю. По неговите думи част от проблема ще дойде от излишната ликвидност на пазара.

Според изчисленията на експерта бързото поскъпване на bitcoin в момента доближава това, което видяхме през 2017 година, но след това последва рязък спад в цената.

По неговите думи инвеститорите не трябва да подценяват волатилността на криптовалутата. Мали добавя, че само през 2016 година тя записва 10 спада от 20% в цената си и още 7 от 30%, както и 4 с над 48%.

"Хората трябва да бъдат внимателни с навлизането в новата година. Разчитам на дългосрочното развитие, но скоро ще има по-дълбока разпродажба от между 10-15 на сто. Смятам, че тя лесно може да стигне и до 25-30%", уверен е експертът.