Цената на златото в петък сутринта не показва ясно изразена динамика, инвеститорите продължават да очакват следващото действие от Федералния резерв по отношение на парично-кредитната политика на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:45 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с 3,80 долара, или с 0,23%, до 1661,80 долара за тройунция.

Жълтите слитъци се продават на спот пазара по 1659,40 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси на среброто в същото време се понижи с 0,13% до 19,470 долара за унция.

В последния ден на седмицата цената на златото като цяло е стабилна, пазарите продължават да чакат следващото действие от Федералния резерв на САЩ. Според CME Group 84,8% от експертите прогнозират, че през ноември регулаторът отново ще повиши базовата лихвена ставка с 0,75 процентни пункта до 3,75-4% годишно.

В същото време, в очакване на решенията на Фед, доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави, които са търговски партньори на САЩ), който влияе върху цената на златото, също е стабилен. Така например в петък индексът се понижава символично с 0,08%, до 110,52 пункта.