Размерът на световния дълг през второто тримесечие на 2021 г. достигна рекордно високо ниво от 296 трилиона долара, според доклад на Института за международни финанси (IIF).

"През второто тримесечие на 2021 г. глобалният дълг се увеличи с 4,8 трилиона долара, достигайки рекордно високо ниво от 296 трилиона долара", отбелязва организацията.

В същото време IIF посочва, че съотношението на глобалния дълг към БВП е спаднало значително през второто тримесечие. Общото дългово бреме беше около 353% от БВП през второто тримесечие, което е с 9% по-малко от пика си през първите три месеца на 2021 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на пълния доклад на IIF.

Въпрос за $90 трилиона: Колко висока може да е планината от държавен дълг?

Въпрос за $90 трилиона: Колко висока може да е планината от държавен дълг?

След 2010 г. се смяташе, че остеритетът ще вдигне икономиката на крака. Днес консенсусът е точно обратен

Отбелязва се, че през първите шест месеца на тази година приносът на домакинствата в обема на световния дълг възлиза на 1,5 трилиона долара. Според агенцията IIF свързва това със ситуацията в САЩ, Китай и Бразилия, където нивото на разходите се е увеличило, по-специално на пазара на недвижими имоти. Държавният и корпоративният дълг за същия период се увеличават съответно с 1,3 и 1,2 трилиона долара.

"Възстановяването на икономиката все още не е достатъчно, за да се доведе дългът до нивата от преди пандемията в повечето случаи", казва Емре Тифтик, директор на отдела за изследване на устойчивостта на IIF, цитиран от Bloomberg.

Експерти: Глобалният дълг вече е 3,5 пъти по-голям от цялата икономика

Експерти: Глобалният дълг вече е 3,5 пъти по-голям от цялата икономика

Световният дълг може да надхвърли $300 трилиона през 2022 година

В доклада на института се посочва, че като изключим финансовия сектор, само Мексико, Аржентина, Дания, Ирландия и Ливан имат съотношения дълг към БВП под нивата отпреди коронавирус.