През следващите една година и половина обемът на глобалния дълг може да нарасне с 19 трилиона долара, а до средата на 2022 г., за първи път в историята, да надхвърли 300 трилиона долара.

Това съобщава RT с позоваване на информация от Американския институт за международни финанси (IIF). Според тази организация общият дълг на правителствата, бизнеса и населението на страните по света се е увеличил рязко през 2020 г. на фона на пандемията от COVID-19 и в момента е над 3,5 пъти по-голям от световната икономика. В същото време, за да се възстановят от последиците от пандемията, страните ще се нуждаят от допълнителни парични вливания и нови заеми, казват експертите.

Дългът на света расте с бързи темпове през 2020-а: В кои държави пикът е най-голям?

Дългът на света расте с бързи темпове през 2020-а: В кои държави пикът е най-голям?

В една от тях скокът за една година е от 80%

На фона на последиците от пандемията, размерът на глобалния дълг ще продължи да расте с високи темпове през следващите години. Така че през следващите една година и половина цифрата може допълнително да се увеличи с 19 трилиона долара. Това заявиха специалисти от Американския институт за международни финанси.

"Смятаме, че през следващите 15-18 месеца глобалният дълг ще надхвърли 300 трилиона долара", каза Емре Тифтик, директор на изследването за устойчиво развитие в IIF, пред RT.

Глобалният дълг е общият дълг на хората, компаниите, финансовите институции и правителствата във всички страни на света. Както беше изчислено по-рано от експерти на IIF, през 2020 г. сумата на дълга се увеличи с 24 трилиона долара наведнъж и за първи път през целия период на наблюдение достигна 281 трилиона долара. Днес съответната сума е над 3,5 пъти размера на световната икономика.

"През 2020 г. съотношението на световния дълг към БВП се увеличи с 35 процентни пункта и възлезе на повече от 355% от световния БВП. Ръстът на този показател беше значително по-висок, отколкото по време на световната финансова криза от 2008 г.", заяви организацията в проучване.

Световният дълг достигна $272 трлн. Но не само пандемията е виновна

Световният дълг достигна $272 трлн. Но не само пандемията е виновна

Натрупването на нови заеми от 2016 г. нараства с безпрецедентен темп

Повече от половината от увеличението на показателя се пада на публичните дългове. И така, през 2020 г. обемът на заемите от правителствата се е увеличил с 12 трилиона долара - до 82 трилиона долара (105% от световния БВП).

Според оценки на Международния валутен фонд (МВФ), под влиянието на пандемията COVID-19 през 2020 г., обемът на глобалния БВП е намалял с 3,5%. Според прогнозата на организацията през 2021 г. световната икономика ще се възстанови и ще нарасне с 5,5%, а през 2022 г. - с 4,2%.

Според прогнозата на IIF през 2021 г. държавният дълг може да се увеличи до 92 трилиона долара. Необходимостта от обслужване на нарастващите публични дългове значително ще увеличи тежестта върху бюджетите на страните. При такива условия световната икономика ще бъде много по-уязвима към възможни бъдещи кризи, смятат експерти на организацията.

Към днешна дата най-значителната тежест на дълга е на САЩ (372% от БВП), страните от еврозоната (422%), Великобритания (506%) и Япония (557%). Освен това Южна Корея също има големи обеми на дълга (363% спрямо БВП).

Освен това дългът на правителствата спрямо БВП е 128% в САЩ и 120% в Европа.