Япония записва търговски дефицит за втора поредна година, след като износът на страната бе ударен от забавяне на търсенето в Китай посред търговската война със САЩ, предава AP.

Правителствени данни, публикувани в четвъртък, сочат, че износът на Япония намалява с 5,6% през 2019 г., до 76,9 трилиона йени ($701,6 милиарда), докато вносът пада с 5% до 78,6 трилиона йени ($710 милиарда). Така третата най-голяма икономика отчита дефицит от 1,6 трилиона йени ($14 милиарда).

Страната на изгряващото слънце отчита търговски излишък със САЩ на стойност 6,6 трилиона йени ($60 милиарда) през 2019 г., след като износът пада с 1,4%, а вносът - с 4,4%. Доставките на компютри, строително оборудване и електрогенератори допринасят за увеличението на износа на оборудване с 3,7%. Износът на автомобили, който отговаря за почти 40% от обема със САЩ, спада с 5,5%.

Износът към Китай намалява с почти 8%, а толкова е спадът и с останалата част от Азия.

През декември износът продължава да намалява, но с по-бавен темп. "Гледайки напред, смятаме, че възстановяването в износа ще бъде по-слабо, отколкото повечето очакват. Смятаме, че ръстът на БВП в основните търговски партньри на Япония ще бъде слаб тази година", казва Том Лиърмаут от Capital Economics.

Той посочва още, че увеличението на данък продажби с 2 пр. п. до 10% от октомври удря и по потребителските разходи и частните инвестиции.

Износът на автомобили, който отговаря за почти четвърт от общия, намалява с 4%.

Жените в Япония са изправени пред бъдеще в бедност

Жените в Япония са изправени пред бъдеще в бедност

Един от проблемите е застаряващото население, но има и много други