След като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи, че лихвените проценти ще останат без промяна, вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп отново използва Twitter като платформа за насочване на политиките на централната банка. В профила си той туитна, че:

"Ще е тоооолкова страхотно, ако Фед допълнително понижи основния лихвен процент и увеличи количествените улеснения. Доларът е много силен спрямо останалите валути и почти няма инфлация. Сега е моментът да го направи. Износът ще се изстреля!"

Джордж Селджин: Федералният резерв не може да управлява основния лихвен процент

Джордж Селджин: Федералният резерв не може да управлява основния лихвен процент

Благодарение на политиките му резервите на банките са замръзнали и не могат да се използват на пазарите

Интересно е, че коментарът на Тръмп идва скоро след като той написа как в момента се наблюдава "най-великата икономика изобщо". Също иронично е, че Федералният резерв на практика извършва програма за количествени улеснения, която просто не беше наречена по този начин.

Също интересно е, че туитът на президента идва на фона на обещаните в края на миналата инжекции в размер на над 500 млрд. долара за репо пазара. Те ще бъдат осъществени на регулярни траншове до края на годината и в началото на следващата и ще подпомогнат допълнителното надуване на балоните във финансовия сектор на икономиката.

Фед развързва кесията за новата година: ще инжектира 500 млрд. долара

Фед развързва кесията за новата година: ще инжектира 500 млрд. долара

Централната банка надува допълнително балоните, които неизбежно ще се взривят

Същевременно доларът е далеч от "силен". Всъщност той удари 5-месечно дъно, съдейки по доларовия индекс на Bloomberg, който е на стойност от 1190 пункта. В пика си за последното шестмесечие от средата на септември той беше на стойност от 1230 пункта.

Така че на практика Тръмп настоява за неща, които централната банка така или иначе извършва (с изключение на допълнителното понижаване на основните лихвени проценти), за да постигне цели, които и без това се наблюдават.