Централната банка на САЩ имаше проблеми с поддържането на основните лихвени проценти на репо пазара в зададените рамки през септември, когато цената на финансирането на репо пазара нарасна от 2 до 10% два пъти през два последователни дни. По всичко изглежда, че тя ще изпита такива в бъдеще, коментира проф. Джордж Селджин в интервю за новото издание на The Institutional Risk Analyst.

Той посочва още, че целта на банковите реформи след Голямата рецесия от 2008 г. е била банките да имат огромна ликвидност и да не са зависими от междубанковото кредитиране. Но това не се е получило точно така, както показа динамиката на репо пазара през септември и както може да се случи отново.

Как анализ на Фед простреля политиките на централната банка в крака

Как анализ на Фед простреля политиките на централната банка в крака

Изследването твърди, че увеличаването на правителствения дълг е опасно, а точно това прави централната банка

Сред причините за това е, че Федералният резерв е пресметнал погрешно размера на резервите, от които банките ще имат нужда. "Те вече оценяват факта, че в системата няма достатъчно резерви, но и това, че малкото резерви са съсредоточени в няколко големи банки като Wells Fargo", казва Селджин. "Освен това, макар че на хартия някои от тях имат ликвидност, с която могат да покрият изискванията на регулатора, много от банките не са склонни да отпускат малкото си запаси."

Същевременно самите регулации на централната банка довеждат до понижаване на ликвидността в различни сегменти от търговията, например при тази на облигациите. Резултатът от това е обратен ефект на целите, които Федералният си поставя, както често се случва.

"Днес имаме система, в която на теория има високи резерви, значително по-големи, отколкото бяха през 2008 г., но благодарение на различните изисквания цялата тази ликвидност е замръзнала", казва Селджин. "Затова имаме немалко количество банкови резерви, които не могат да бъдат насочени там, където са необходими."

Финансиране зад кулисите: Фед няма да разкрие кои банки получават репо инжекции

Финансиране зад кулисите: Фед няма да разкрие кои банки получават репо инжекции

От централната банка ще запазят това в тайна за две години

Този феномен се наблюдава от XIX в., когато в различни части на света започват да експериментират с различна стойност на резервите във финансовите си системи. "Това, което откриват, е, че когато те се повишат твърде много, банковите запаси просто не правят това, което централните банки искат", казва Селджин. "Тоест не могат да се използват, за да се подпомогне икономиката."

Професорът обърна внимание и на трудностите при появата на иновациите в банковата система на САЩ. Причината за това е, че дори и да се създаде нова платформа за извършване на транзакции, тя трябва да си сътрудничи с някоя от банките, която обикновено ѝ се явява и конкурент. "Това създава огромен проблем за небанковите компании, които искат да участват на пазарите, но не могат, без да си сътрудничат с някой конкурент."

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

Другото предизвикателство, които спира иновациите във финансовия сектор, е, че всички участници на пазара трябва да работят заедно с Федералния резерв. A той самият осъществява плащания. "Всички днес говорят за FedNow - планът на централната банка за създаване на частна платежна система в реално време", казва Селджин. "Тя ще се конкурира със съществуващата от The Clearing House такава."