Цената на среброто падна до най-ниското си ниво в сравнение със златото от над 26 години насам - сигнал за намаляване на световния растеж за анализаторите, които използват връзката между двата метал, за да преценят инерцията на повишението на световния брутен вътрешен продукт, пише The Wall Street Journal.

Цените на среброто приключиха четвърти пореден месец на спад миналата седмица. Съотношението между цените на златото и среброто се покачи до най-високото си ниво от март 1993 г., според Dow Jones Market Data. Металът е хибрид, който функционира и като ценен метал, и като суровина за индустрията. Цената му обаче падна с 6 процента тази година и е 10 процента под пика си за 2019 г. заради притеснения, че забавящият се световен растеж ще ограничи търсенето.Анализаторите изчисляват, че индустриалната употреба отговаря за над половината от търсенето. И санкциите на Доналд Тръмп разтърсиха покупките.

Време ли е за сребро?

Време ли е за сребро?

Накъде ще тръгне цената на метала

Подобни притеснения свалиха и цената на медта с 11 процента от върха през април. В петък металът приключи търговията на най-ниската си цена от средата на януари. Цените на петрола и доходността по облигациите също са под натиск, а S&P 500 изтри 6,6 процента през май.

Една от основните употреби на среброто е за чипове, а продажбите на тези компоненти, използвани във всичко от смартфони до центрове за данни, намаляват заради несигурността около търсенето в Китай. Азия отговаря за 57% от индустриалното търсене.

Коя държава притежава най-много злато?

Коя държава притежава най-много злато?

През последните тримесечия централните банки по света усилено инвестират в злато. Но кои от тях притежават най-много?