Миналата година пазарът на сребро се изправи пред предизвикателна среда, която се отрази в понижение на цената на благородния метал. За щастие на инвеститорите първите две седмици на януари и юни исторически са най-добрите моменти за покупка на сребро, поне на база на историческото представяне на метала. И в момента сме близо до един от двата момента.

Разбира се, цената на среброто, подобно на всеки друг актив, се определя от търсенето и предлагането. Ето защо сега ще погледна към факторите, които могат да въздействат по направление на тези две пазарни сили.

През изминалата година станахме свидетели на минимален ръст от 0.3% в предлагането на метала. Това обаче бе достатъчно, за да изпрати цената силно надолу в среда на намаляване на търсенето с 3%. Забавящата се китайска икономика, съчетана с нарастващите лихвени проценти в САЩ, слабото представяне на пазара на акции и напрежението в световната търговия, повлияха върху ценовите нива на благородните метали включително и на среброто.

Тази година се очаква настроенията да бъдат по-благоприятни за пазара на сребро. Началото на 2019 г. вече се оказа добро за инвеститорите в сребро. Например Монетният двор на САЩ продаде 12% повече сребърни монети "американски орли" през януари в сравнение с януари 2018 г.

В допълнение, очакваното забавяне в цикъла на повишение на лихвите в САЩ, по направление на Фед, също трябва да облагодетелства среброто, което в сравнение със златото има много атрактивна цена. Съотношението злато сребро е при около 88 в момента. Може да се посочи, че съотношението е достигало най-високи нива от близо 100 в исторически план и много рядко се е повишавало над ключовата граница от 80.

Търсенето на сребро

Прогнозира се, че индустриалното търсене на сребро, което е отговорно за около 60% от общото търсене, ще нарасне умерено през 2019 г. Очаква се повечето сектори да записват разумен ръст в потреблението на метала.

Експертите прогнозират тази година да се повиши търсенето на сребро за сплави и припои, както и в електрониката и електронните приложения. Това се дължи на непрекъснатото повишение в търсенето от страна на автомобилния сектор, който използва все повече от метала - като например устройства за безопасност, системи за обезопасяване на прозорци и системи за развлечение, както и за електрически и хибридни превозни средства.

Ръст се очаква при търсенето на сребро и в сектори, като пречистване на вода, химически приложения, LED осветление, гъвкави електронни екрани, както и за антимикробно приложение в текстила.

Фотоволтаичното (PV) търсене се разширява значително през последните години, тъй като различните страни увеличават темпото си на диверсифициране на своя енергиен портфейл, далеч от конвенционалните изкопаеми горива и към по-висок дял на възобновяемите източници.

Законодателните промени в Китай, в съчетание с глобалното претоварване и продължаващите опити за икономия, правят перспективите добри за силно търсенето на фотоволтаици. А това се очаква да е много благоприятно за среброто и неговото търсене.

В действителност добавяната слънчева мощ в световен мащаб ще надхвърля 100 GW годишно през периода 2018-2022 година. Въпреки, че растежът на добавяните слънчеви мощности в Китай се забави скромно миналата година, се очаква този спад да бъде компенсиран от други страни, като Индия, Австралия и различни европейски страни през следващите години.

Очаква се Индия да продължи да бъде един от най-големите потребители на сребро през 2019 г. През миналата година вносът на сребро достигна близо 225 млн. унции, което е с 35% по-високо в сравнение с 2017 г.

Вносът на сребро в Индия се понижи след въвеждането на демонетизация в края на 2016 г. и въвеждането на данъка върху стоките и услугите в средата на 2017 г., което намали размера на паричните средства в обращение и съответно вноса на сребро.

Търсенето на бижута се очаква да отбележи солидна година на растеж през 2019 г., като Тайланд е една от движещите сили зад възхода. В Съединените щати, сребърната бижутерия ще остане популярна алтернатива на по-нискокаратните златни бижута. В световен мащаб, сребърните бижута се очаква да продължат да се разширяват, благодарение на разнообразието на дизайна, доброто качество и отличните маржове при продажбите на дребно.

Прогнозира се, че борсово търгуваните продукти (ЕТП) ще увеличат търсенето с 8 милиона унции тази година.

Търсенето на физически инвестиции в сребро вероятно ще нарасне с около 5% през 2019 г. Търсенето на монети в САЩ е силно, като подобна тенденция се очертава и в Европа, където инвестициите в сребро се повишиха с 6% през 2018 г.

Предлагането на сребро

Предвижда се производството на сребро да намалее с 2% през тази година. Очакванията на анализаторите са снабдяването със сребърен скрап да нарасне умерено през 2019 г. след четири последователни години на стабилни потоци.

Прогнозите са, като цяло балансът на пазара на сребро (общото предлагане да е по-малко от общо търсене) през 2019 г. да се запази в границите на нормалния марж, като това ще е третата година в която цялото произведено сребро се абсорбира от различните сектори надолу по веригата.

Цената на среброто

Средните прогнози на анализаторите от Silver Institute са за ръст на цената на среброто през тази година до средно 16.75 долара, което би било със 7% повече от средната цена на метала през изминалата година. Иначе тази цена е с повече от 15% от текущите нива, при които се търгува метала, от около 14.50 долара за унция.

Защо моментът за инвестиции в сребро изглежда добър?

Характеристиките на идеалната сделка - в посока на тренда; след корекция; близо до ниво на изключително силна подкрепа. И изглежда, че среброто отговаря на тези изисквания... Разбира се добре е инвеститорите да имат предвид, че историческото представяне на един финансов актив, не е гаранция за бъдещото му такова и търговията с метали, може да е изключително рискова.

Изискване номер 1 - в посока на тренда

След намирането на дъно, при нива под 14 долара за унция, в средата на ноември, среброто отбеляза силно поскъпване, а на дневна графика все още е налице "златно пресичане" (преминаване на 50-дневната над 200-дневната SMA), случило се на 11-ти февруари. Докато това пресичане е налице, инвеститорите могат да говорят за средносрочен възходящ тренд.

Първият по-сериозен сигнал, че сме намерили дъно за среброто, може да е връщането на цената му над 50-дневната пълзяща средна, при ниво от около 14.92 долара в момента. Това е под 1% от текущите нива на търговия на метала.

Трайно повишение над 15 долара, може да бъде последвано от силно и рязко поскъпване към върха от 16.20, ограничил ръста на метала през февруари на тази година.

Изискване номер 2 - корекцията

Наличие на корекция - налице... От върха си при ниво от 16.20, на 20-ти февруари, до момента среброто е загубило 1.4 долара, или близо 9%. В допълнение, благородният метал се доближава до ключовия момент - втората седмица на юни, когато в исторически план се регистрирани едни от най-ниските стойности на метала. Тоест, може да сме много близо до повратен момент в цената на благородния метал.

Изискване номер 3 - силно ниво на подкрепа

При нива от около 15 долара, среброто се намира при изключително силни нива на подкрепа. На първо място е разбира се - психологическата граница. На второ - при 15.07 долара се намира 200-дневната пълзяща средна на дневна графика.

Ако приемем, че тренда все още е възходящ, за противното на което все още няма доказателства, поне от двете пълзящи средни и скоро видим признаци за край на корекцията, то повишението при метала може да е доста силно в последствие.

По-точно, на база на формацията разширяващ се триъгълник (по-високи дъна и по-високи върхове), инвеститорите могат да очакват формиране на връх над предходния. Или казано по друг начин, потенциалната цел при покупки на метала би следвало да са над 16 долара - при нива от 16.20 долара за унция.

Добро място за поставяне на стоп за ограничаване на загубите на потенциални дълги позиции, би било нивото от 14.50 долара (на около 25 цента от текущите нива на среброто), което ограничи през март по-нататъшното поевтиняване на метала.

Или при стоп за ограничаване на загубата от 25 цента и потенциален таргет за печалбата от 1.25 долара, съотношението доходност-риск е от 5, което си е направо отлично...

Среброто пред златото

Трябва да отбележим, че среброто изглежда много евтино съпоставено със златото. Или ако харесвате златото, то имате сериозни основания да изберете среброто. Ето и някои от тях:

Въз основа на цена на златото при нива от 1 300 долара долара, а на среброто - при 14.80 долара към 15-ти май, това прави съотношение цена на злато към цената на сребро - от 87.8.

Последните три пъти, когато съотношението е преминавало границата от 80 и се е връщало впоследствие под нея и стратегията дълго сребро, късо злато е работило много добре за инвеститорите.

Ето и малко факти за това съотношение:

Съотношението цена на злато към цена на сребро, е било при 12.5 - 323 години преди новата ера.

По време на Римската империя това съотношение е било 12.

През 1980 година, при последния сериозен цикъл на поскъпване на златото и среброто, съотношението между цената на златото и тази на среброто е било едва 17.

През 1991 година, когато цената на среброто достига своето дъно, съотношението между цената на златото и тази на среброто, намира своя пик при 100!

През 2007 година съотношението между двата благородни метала - злато и сребро, е средно 51.

През април 2011 година съотношението между цената на златото и тази на среброто, се понижава до около 30, откогато започва трайно да се повишава, за да достигне стойности от над 80 към днешна дата.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на сребро