За първи път от 10 години насам цената на труда в страните от Европейския съюз е намаляла. Това показват новите данни на Eurostat за еврозоната, цитирани от европейските агенции. От юни месец 2020-а година до днес заплатите са намалели средно с 0,1%. В същото време свободните работни места са 2,3%, което е повече от предното тримесечие на тази година.

Най-много свободни работни места през второто тримесечие на тази година са регистрирани в Чехия (4,9%), Холандия (3,8%) и Белгия (4,2%). Най-ниските проценти се наблюдават в Гърция (0,3% през първото тримесечие на 2021-а година). В България, Румъния и Испания процентите са 0,8.

Цената на труда в Европа: България е последна

Цената на труда в Европа: България е последна

Германия е сред водещите страни в Европа по разходи за труд – всеки положен час труд струва на германския работодател средно 36,70 евро. Най-висока е цената на труда в Дания, а най-ниска в България – 6,40 евро на час

Цената на труда

В сравнение с 2020-а година процентът на свободните работни места в ЕС се е увеличил в 23 държави-членки и е паднал при две. Колкото до заплащането, най-ниска е цената на труда в България. У нас тя е средно 6,40 евро на час. За сравнение, в Германия е 36,70 евро. Средно за Европа разходите за труд (работна заплата плюс осигуровки) възлизат на 28 евро за час положен труд. Техният размер се формира от брутната заплата и допълнителни отчисления, като например социалните осигуровки. Най-висока е цената на труда в Дания - 46,90 евро за отработен час.

Инфлацията

Според данните на Евростат, инфлацията на потребителските цени в еврозоната се е повишила до 3% през август, което надминава целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Това обаче поражда опасения, че повишаването на цените на енергията и продължаващата криза във веригите за доставки може допълнително да увеличат цените. ЕЦБ очаква инфлацията да падне под поставена цел през следващата година. Степента на свободни работни места в еврозоната е в вазмер на 2,3%.

Инфлацията в еврозоната скочи до 10-годишен връх

Инфлацията в еврозоната скочи до 10-годишен връх

Това определено предизвиква голямо главоболие на ЕЦБ

Степента на свободни работни места в Евросъюза е била 2,2% през второто тримесечие на 2021-а година спрямо 2,0% през предходното тримесечие и 1,6% през второто тримесечие на 2020-а. В еврозоната процентът на свободни работни места през второто тримесечие на тази година е 2,2% - в промишлеността и строителството и 2.5% - в сектора на услугите.

Заедно с продължаващата пандемия, инфлацията в еврозоната не спира да расте като вече скочи до 10-годишен връх. Според икономическите прогнози най-вероятно ходът й нагоре ще продължи. Това компрометира успокояващата риторика на експертите от ЕЦБ, които до скоро убеждаваха, че растежът на цените ще е малък и преходен. Тоест, инфлацията ще е ниска и нужда от безпокойство няма.

Георги Ганев: Инфлацията у нас може да нарасне повече от световната

Георги Ганев: Инфлацията у нас може да нарасне повече от световната

През следващата година показателят може да достигне 4 на сто, смята икономистът