Инфлацията в еврозоната не спира да расте като вече скочи до 10-годишен връх. Според икономическите прогнози най-вероятно ходът й нагоре ще ще продължи, пишат европейските медии. Това компрометира успокояващата риторика на експертите от Европейската централна банка (ЕЦБ), които до скоро убеждаваха, че растежът на цените ще е малък и преходен. Тоест, инфлацията ще е ниска и нужда от безпокойство няма.

Само че потребителските цени в 19-те страни, които споделят еврото като своя валута се повишиха с 3% само този месец. Преди това, през юли, се повишиха с 2,2%. Инфлацията вече стигна доста далеч от целта на ЕЦБ от 2%.

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Последните данни категорично показват, че заплатите в Германия няма да се справят с инфлацията тази година и че кризата се задълбочава

Увеличението на цените в еврозоната, а и в Европейския съюз като цяло се дължи предимно на по-големите разходите за енергия. Цените на храните също се повишиха, както и тези на промишлените стоки, сочат данните на статистическата агенция на ЕС. Тези цифри вероятно вече създават главоболие на представителите на ЕЦБ.

Истината е, че централната банка многократно ровишаваше прогнозата си за инфлация тази година, само и само, за да може реалните цифри да надхвърлят нейните прогнози. Всъщност, растежът на цените вероятно ще достигне своя връх през ноември.

Инфлацията в Германия, най-голямата икономика в Европа и най-големият критик на ЕЦБ, се очаква да достигне 5% през следващите месеци. Съответно, Европейската централна банка вероятно ще бъде подложена на нарастващ обществен натиск за справяне и овладяване на инфлацията, за да не се стигне до сериозна икономическа криза.

Инфлацията в Испания се ускори до най-бързия си темп от близо 10 години насам

Инфлацията в Испания се ускори до най-бързия си темп от близо 10 години насам

Основната причина е скокът в цените на електроенергията

ЕЦБ обаче продължава да твърди, че няколко моментни фактора, свързани с възобновяването на икономиката след пандемията са причина за по-голямия скок на инфлацията и че растежът на цените бързо ще се забави в началото на следващата година. Повечето европейски политици дори твърдят, че инфлацията ще изчезне доста преди прогнозата на централната банка. Именно затова те дори засилиха своя ангажимент да поддържат паричната политика изключително разхлабена, за да генерират по този начин ценови натиск.

Миналата седмица главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн коментира пред Reuters, че "изненадващите данни за растяща инфлация" все още не оспорват възгледите му за нейния временен характер. Както и че растежът на заплатите, който също е факт в еврозоната, остава заглушен от медиите. 

Как инфлацията заплашва икономическото възстановяване

Как инфлацията заплашва икономическото възстановяване

Има два вида инфлация, и "лошият" е най-голямата опасност пред икономиката сега

В последния ден на август цените на храните и на горивата са нестабилни като за по-малко от месец се увеличиха от 0,9 до 1,6%. Алкохолът и тютюнът също поскъпнаха. Следващото заседание на ЕЦБ ще се състои на 9 септември и трябва да вземе решение относно темповете за закупуване на облигации през следващото тримесечие.