Има два вида инфлация. Единият произтича от търсене, което расте по-бързо от производствения капацитет на икономиката, което кара последната да "прегрее". Това е добрата инфлация, защото обичайно се свързва с по-силна икономика. От другата страна е лошата инфлация, която произтича от ограничено предлагане, което води до намалено производство, повишава цените и срива доходите, което води до по-слаба икономика, пише The Wall Street Journal.

Голяма част от настоящия дебат покрай инфлацията е дали добрият вид, тоест прегряването, ще се случи. Инвеститорите дават сигнал, че лошият вид е по-големият риск пред икономиката сега. В Съединените американски щати потребителските цени записаха покачване от 5,4% през юни, 13-годишен връх. На този фонд доходността по дългосрочните облигации се срина. И дори преди разпространението на делта варианта на Covid-19 да разстрои пазарите на акциите по-рано тази седмица, по-икономически чувствителните сектори даваха подобни сигнали. Това са пазарни движения, които предхождат икономическо забавяне. Междувременно икономическите данни преминаха от изключително позитивни към смесени. А IHS Markit намали прогнозата си за анюализиран растеж на САЩ през второто тримесечие от почти 12% до 8%.

Учебникарският случай на лоша инфлация е енергиен шок. Предлагането на петрол е сравнително фиксирано в краткосрочен план, така че внезапни резки промени — например война или изненадващ ръст на търсенето — повишава цената. По-скъпият петрол може да принуди компаниите да произвеждат по-малко и играе ролята на данък върху потребителите. Последните два пъти, в които инфлацията в САЩ бе толкова висока (през 1990 и 2008 г.), причината бе именно петролен шок, който вкара икономиката в рецесия.

САЩ сега изпитва няколко подобни шока накуп, което може да сложи прът в колелото на очакваното силно възстановяване.Най-явни са те при жилищата и автомобилите. Обичайно, те водят при възстановяването на икономиката заради натрупаното търсене и ниските лихви. Този път обаче по-силното търсене се изправя срещу необичайно ограничено предлагане.

През май медианната цена на старо жилище в САЩ достига $350 хил., 15% ръст спрямо януари. Но продажбите спадат през този период. Недостигът на земя, материали и труд задържат предлагането. През юни разрешенията за нови строежи паднаха до най-ниското си ниво от миналия август. Според домакинствата, условията за покупка са по-лоши от тези по време на 2007-09 г.

Междувременно цената на нов автомобил се покачва с 4,8% спрямо преди началото на пандемията, най-бързият темп на растеж от 1985 г. насам. Но заради недостига на чипове продажбите са под нивото от 2019 г., а производството намалява с 14%. Тъй като шофьорите не продават настоящите си автомобили, цените на употребяваните возила достигат рекорди.

Жилищата и автомобилите са очевидно крайни случаи. Продажбите на дребно като цяло са над нивата от преди пандемията и отразяват прехода от разходи от услуги към стоки, движен от пандемията, както и подкрепата от правителствените стимули. Спестяванията и богатството в акции са на рекордно високи нива, така че прогнозата за потребителите е добра.

Другата добра новина е, че по-високите разходи за потребителите носят по-висока печалба за някои доставчици. Производителите на автомобили намаляват промоциите, а дилърите все по-често продават автомобилите за цена, която надхвърля обявената. При жилищата ситуацията е подобна. Въпреки че дървесината и други материали поевтиняха от рекордните върхове, строителите не смятат да прехвърлят спестяванията върху потребителите, което ще повиши техния марж.

В секторите, в които недостигът на труд е основният проблем, печелят работниците. Но тук новината не е изцяло добра, тъй като по-високите разходи за заплати означават, че потребителите плащат повече.

Изследванията показват, че инфлацията сега е най-голямото притеснение за потребителите. Повишението на цените е и политически риск за президента Байдън, който тази седмица заяви, че Фед ще трябва да се справи с него. Но инструментите на централната банка, основно лихвените нива, работят чрез охлаждане на търсенето и са безполезни, когато сме изправени преди недостиг в предлагането.

Една причина пазарите да страдат сега е, че Фед може да повтори грешката на Европейската централна банка от 2008 г., когато лихвите бяха повишени в опит да бъдат компенсирани високите цени на петрола. Така Фед трябва да се опълчи на исканията за затягане на паричната политика, освен ако не цикълът от повишение на заплатите и на цените не продължи, което може да доведе до стаглация: период на нисък растеж на икономиката и висока инфлация.

Добрата новина е, че не изглежда това да се случва засега, а дългосрочните очаквания за инфлация намаляват. Най-добрата надежда за Фед и потребителите сега е високите цени да донесат това, което са носили в миналото: повече предлагане.

Въпрос за $90 трилиона: Колко висока може да е планината от държавен дълг?

Въпрос за $90 трилиона: Колко висока може да е планината от държавен дълг?

След 2010 г. се смяташе, че остеритетът ще вдигне икономиката на крака. Днес консенсусът е точно обратен