Инфлацията в България традиционно нараства по-бързо от тази в световен мащаб и през 2022 година има възможност средногодишното ѝ ниво да достигне 4%. През следващите месеци много неща ще поскъпват след продължителния период на "евтините пари", осигурявани от централните банки.

На това мнение е икономистът Георги Ганев. В интервю за вестник "Сега" той подчертава, че инфлационната криза, на фона на здравната и политическата у нас, е много по-сериозна, отколкото се смята.

"Да не забравяме и още една криза -инфлационната. За мен тя е много по-сериозна, отколкото ѝ се обръща внимание. България в случая не може да бъде винена, с изключение на слабостите на пазара на електроенергия, които създават проблеми на индустрията. Но вън от това енергията ще поскъпва", посочва Ганев и продължава:

"В България винаги инфлацията идва с малък бонус отгоре, т.е. тя става по-висока от световната и европейската и това донякъде е заради процеса на настигане. Няма да съм изненадан, ако през 2022 година средногодишната инфлация е 4%".

По думите на експерта пример за нарастващата инфлация е фактът, че значителна част от добавките от 50 лева към пенсиите вече е "изядена" от инфлацията. "И това се продължи, за съжаление. Увеличението на пенсиите също донякъде допринася за увеличението на цените", посочва още Ганев.

През юли годишната инфлация спрямо същия месец на 2020 година достигна 3%, според официалните данни на Националния статистически институт. Най-голямо увеличение на показателя имаше в категорията "Жилища и комунални услуги", в транспорта, както и в областта на развлеченията и културата.

Цените се покачиха с 3% за година. Какво поскъпва най-много през юли?

Цените се покачиха с 3% за година. Какво поскъпва най-много през юли?

Месечната инфлация е 0,8% и расте за пети пореден месец