Цената на златото в петък сутринта остава на най-ниското си ниво от април 2020 г. - около 1670 долара за тройунция. Пазарите продължават да оценяват перспективите за повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с $6,50, или с 0,39%, до $1670,80 за тройунция. Ден по-рано цената падна до 1668,9 долара, което е най-ниското ниво от април 2020 г.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1660,02 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси на среброто спадна с 0,76% до 19,122 долара за унция.

В четвъртък цената на златото се понижи с 1,9%, пазарите очакват Фед да поддържа строга парична политика въз основа на макроикномическата статистика. Броят на първоначалните молби за обезщетения за безработица в САЩ за седмицата от 10 септември неочаквано намаля и възлезе на 213 хиляди, докато прогнозата беше за 226 хиляди.

В същото време според данните, публикувани във вторник, ръстът на потребителските цени в страната се забавя до 8,3% на годишна база от 8,5% през юли, въпреки че се очакваше забавяне до 8,1%.Подобни данни продължават да подкрепят очакванията, че Фед ще повиши основната си лихва следващата седмица. Според CME Group 76% от експертите прогнозират увеличение от 75 базисни пункта, тъй като процентът вече беше увеличен два пъти през лятото. А 24% от анализаторите очакват ускоряване на темпа на увеличение до 100 базисни пункта от сегашното ниво на базовите лихвени ставки в диапазона 2,25-2,5% годишно.

"Инвеститорите, които търсят сигурно убежище, все още се обръщат към щатския долар, а не към златото. Това трябва да продължи в краткосрочен план, но ако видим значителна волатилност на фондовия пазар, тогава златото може да възвърне загубените си позиции като актив убежище," — отбелязва мениджърът на Guardian Gold Australia Джон Фийни, цитиран от Bloomberg.