Цената на златото продължава да се покачва в понеделник сутринта, след като в петък тя отчете първата си седмична печалба от четири седмици. В същото време търговците наблюдават динамиката на щатския долар, която може да повлияе на златните котировки.

В началото на днешната сесия на борсата Cомех в Ню Йорк златните фючърси за август поскъпнаха с 2,90 долара, или 0,2%, до 1,780,70 долара за тройунция.

Цената на юлските сребърни фючърси в същото време се покачва с 14 цента, или с 0,5%, до 26,22 долара за унция.

Котировките на златото са в обратна корелация с долара през последните 30 дни, каза Майкъл Армбрустър от Altavest. "Ако можете правилно да предскажете движението на долара в краткосрочен план, тогава вероятно можете да предвидите и цените на златото правилно, тъй като те се движат в обратна посока.

Месечният доклад за броя на работните места в САЩ, който трябва да бъде представен този петък, вероятно ще бъде най-значимият икономически доклад за седмицата, казва експертът. "Има голяма вероятност данните за пазара на труда през юни да бъдат силни, като в този случай доларът може да се засили в очакване на по-строга парична политика в бъдеще."

Ако цената на златото се върне над 1800 долара тази седмица, преди данните за работните места в петък, биковете на златния пазар могат да затворят някои от дългите позиции, подчерта той.

"Златните котировки все още не могат да надвишават подвижната средна стойност за 100 дни и нивото от 1800 долара за унция, разположено малко над нея", отбелязват анализаторите от Commerzbank. Минимум 1770 долара. "

100-дневната пълзяща средна стойност в понеделник възлиза на $ 1792,17 за унция, според FactSet.

Commerzbank обръща внимание на данните на Комисията за фючърсна търговия (CFTC), публикувани в петък. Според тези данни спекулативните инвеститори съкращават нетната си дълга позиция в злато с около една трета през седмицата от 16 до 22 юни. Нетната дълга позиция в среброто също беше значително намалена, докато в платината почти напълно изчезна.

Представянето на цените на платината беше по-лошо от представянето на цената на златото в началото на миналата седмица. Междувременно по-късно златото не успя да се възстанови от спада и платината се повиши от ниската стойност от $ 80.

Фючърсите за платина за юли спаднаха с 0,5% до 1 097,60 долара за унция. Септемврийският договор за паладий нарасна с 2,4% до 2 699,40 долара за унция.

Септемврийските фючърси за мед, най-активно търгуваният договор за метала, загубиха 0,3% до 4,28 долара за паунд.