Цената на златото се понижава слабо в сряда сутринта, падайки отново под границата от 1800 долара за тройунция, достигната във вторник поради външнополитическите рискове.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $4,45, или с 0,25%, до $1785,25 за тройунция.

Скъпоценните жълти кюлчета се търгуват на спот пазара по 1771,32 долара за унция, съобщава Trading Economics.

В същото време цената на септемврийските фючърси за среброто се понижиха с 0,75% до 19,988 долара за унция.

Ден преди това цената на златото се покачи до максимум от 1804,95 долара, или над 1800 долара за първи път от 4 юли. Благородният метал като "безопасен" актив получи импулс за поскъпване от възможните рискове, свързани с посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Пазарите също продължават да оценяват перспективите за паричната политика на Федералния резерв на САЩ. По-рано трима представители на регулатора се изказаха в подкрепа на повишаването на основния лихвен процент поради високата инфлация и в резултат на това пазарите увеличиха очакванията за повторното му вдигане незабавно със 75 базисни пункта.

Според CME Group сега 40% от анализаторите очакват такова увеличение през септември, ден по-рано само 18% от тях допускаха такава възможност. В същото време 60% от експертите все още очакват забавяне на темпа на повишаване на лихвите и прогнозират увеличение от 50 базисни пункта.

Ако все пак затягането на паричната политика се забави, това ще бъде отрицателно за долара, което означава, че допълнително ще увеличи търсенето на злато.