Цената на златото във вторник сутринта умерено се покачва, като се търгува над важната психологическа граница от 2 хиляди долара за тройунция.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на юнските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нараства с $4,8, или с 0,24%, до $2004,6 за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се продава на спот пазара по 1994,99 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на юлските фючърси на среброто се понижи с 0,12% до 25,14 долара за тройунция.

Пазарите очакват заседанието на Федералния резерв на САЩ на 2-3 май и решението на регулатора за лихвените проценти. Според CME Group повече от 87,2% от анализаторите прогнозират увеличение с 25 базисни пункта на базовата лихвена ставка до 5,25%. Останалите анкетирани експерти очакват процентът да остане на сегашното ниво. Паричната политика на Фед влияе върху курса на долара и съответно върху търсенето и цената на златото

Също така пазарът на държавни облигации на САЩ може да повлияе на котировките на скъпоценния метал. Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) се намали до 3,469% от 3,515% в предходния ден на търговия. Американските държавни облигации представляват алтернатива на златото като надежден актив. Следователно цената на златото и тяхната доходност като правило имат разнопосочна динамика.