Цената на златото е по-ниска в сряда сутринта, докато инвеститори и търговци оценяват новините около коронавирусните ваксини, които може да доведат до оттегляне от безопасните активи, като жълтия метал.

Според данните от днешната търговия, февруарските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex са поевтинели с 0,6%, или с 11,2 долара, до 1 863,7 долара за тройунция.

Мартенските фючърсите за сребро спадат с 1,2% до 24,44 долара за унция.

Преди това цената на благородния метал достигна максималното си ниво от 23 ноември насам. Днес нов негативен натиск върху котировки оказват новините около коронавирусната ваксина. Американският регулатор потвърди ефективността на ваксината, разработена съвместно от Pfizer и BioNTech. Това предизвика нов прилив на оптимизъм на пазарите и "предпочитание към риска" - съответно някои играчи започват да се отърват от "безопасното" злато.

В същото време, докато намаляването на цената на благородния метал е доста умерено. Едуард Меир, анализатор в ED&F Man Capital Markets, чието мнение е цитирано от Ройтерс, вярва, че новината за предстоящата масивна нова финансова подкрепа за американската икономика задържа спада в цените на златото и това ще продължат да подкрепя котировките на благородния метал до края на годината. Факт е, че златото се разглежда като средство за защита срещу инфлация, която може да възникне в резултат на новото инжектиране на почти 1 трилион долара в икономиката на САЩ.

Министърът на финансите Стивън Мнучин предложи на Конгреса пакет от допълнителна подкрепа за американската икономика в размер на 916 млрд. долара, докато по-рано беше представен пакет от 908 млрд. долара.