Златото продължава да поевтинява в четвъртък сутринта и се търгува под 1700 долара за тройунция в очакване Федералният резерв на САЩ да не забави темпото на затягане на паричната си политика.

Според данните от днешната търговията, към 9:25 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк пада с 12,30 долара, или 0,73%, до 1696,80 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1688,12 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време се понижиха с 0,44% до 19,483 долара за унция.

Пазарите отново насочиха внимание към паричната политика на Фед, очаквайки, че регулаторът на следващото си заседание на 20-21 септември ще повиши базовите лихвени ставки. Според CME Group 70% от анализаторите очакват увеличение от 0,75 процентни пункта, докато останалите 30% от експертите допускат ускоряване на темпа на увеличение до 1 процентен пункт.

Инвеститорите започнаха да допускат ускоряване на темповете на нарастване на лихвите по рефинансиране в САЩ след публикуването на годишна статистика за инфлацията, която се оказа по-висока от очакваното. Индикаторът падна до 8,3% през август от 8,5%, въпреки че се прогнозираше около ниво на показателя 8,1%. Инфлацията остава доста над целта на регулатора от 2%.Затягането на паричната политика в САЩ е изпълнено с увеличаване на доходността на държавния дълг на САЩ и курса на долара, което действа като негативен фактор за златото като изгодна и "безопасна" инвестиция.