Цената на златото в сряда продължава да спада за трета поредна търговска сесия, котировките се понижиха под $ 1700 за тройунция, което е свързано с укрепването на долара, сочат данните от търговията.

Стойността на юнските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк е днес сутринта намаля с 0,2%, или с 3,45 долара, до 1 682,55 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за май поевтиняха с 0,8% до 23,945 долара за унция.

През последните дни доларът се засилва спрямо основните световни валути. "Зелените пари" поскъпнаха спрямо йената до годишен рекорд, а по отношение на еврото - до максимум от началото на ноември. По-скъпият долар прави златото по-малко достъпно, когато се купува в друга валута.

Американската валута получава подкрепа на фона на по-оптимистичните перспективи за ваксинации и борбата с коронавируса в САЩ. Инвеститорите също така продължават да гледат новините за американските икономически стимули, които подкрепя инфлационните очаквания, водещи до по-висока доходност на американските държавни облигации и задържане на интереса към златото.

Сега вниманието на пазарите е насочено към статистиката за САЩ, планирана да излезе през текущата седмица. Следващите три поредни дни ще бъдат публикувани данни за пазара на труда, докато в петък ще има данни за безработицата през март, в сряда и четвъртък - данни от автоматичната обработка на данни (ADP) за броя на работни места в частни компании и седмична статистика за исканията за обезщетения за безработица.