Златото в понеделник сутринта продължава 3-седмичния ценови спад, оставайки под натиск от силния долар и повишената доходност на американските държавни облигации. Инвеститорите продължиха да залагат на по-нататъшно затягане на парично-кредитната политика от Федералния резерв, за да овладеят инфлацията, най-висока от десетилетия, дори с риск от някаква икономическа "болка".

Благородният метал понижи цената си с повече от 6% от най-високото си ниво през април, тъй като доларът се търгуваше на най-високата си стойност от 20 години спрямо кошница от основни валути, докато референтната 10-годишна доходност на облигациите на САЩ се задържа стабилно над 3,1%, пише Trading Economics.

Към 11 часа българско време цената на златото на Нюйоркската борса COMEX спадна с 13,8% до 1 867,4 долара за тройунция.

Миналата седмица Федералният резерв на САЩ повиши базовия си лихвен процент за овърнайт кредитиране с 50 базисни пункта, най-големият скок от 22 години. В същото време шефът на регулатора Джером Пауъл добави, че банката не обмисля на този етап промяна от 75 базисни пункта в близко бъдеще. Въпреки това той увери американците, че централната банка ще направи всичко необходимо, за да ограничи растящата инфлация.