Златото умерено поевтинява в сряда сутринта на фона на оптимизма около новините за успешни изследвания при разработването на ваксина срещу коронавирус, показват данните от днешната търговия.

Цената на декемврийските фючърси на благородния метал на борсата Comex в Ню Йорк намалява сутринта в сряда с 0,32%, или с 6,1 долара, до 1 879,05 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси заа сребро поевтиняват с 0,43% до 24,54 долара за унция.

Инвеститорите продължават да следят новините около ваксините срещу коронавируса. В понеделник Moderna обяви, че ваксината, която разработва, показва степен на ефикасност от 94,5%. Pfizer също съобщи, че ваксината му, разработена заедно с германската BioNTech е 90% ефективна.

Всичко това се отрази на стойността на златото, която падна под границата от 1900 долара за унция, тъй като ваксинацията може да намали броя на случаите и да премахне причините за поддържане на карантинните мерки в различни страни по света, тоест да премахне пречките за възстановяване на глобалната икономика А тези очаквания от своя страна намаляват търсенето на "защитни" активи, които включват злато.

Анализаторът на IG Markets Кайл Рода (Kyle Rodda), чието мнение е цитирано от Ройтерс, смята, че в момента няма фактори, които биха могли да увеличат цената на златото.