Цената на златото расте в понеделник сутринта на фона на опасенията от засилващото се разпространение на делта варианта на коронавируса и неговото отражение върху възстановяване на световната икономика.

Данните от началото на днешната търговията показват, че стойността на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се повишава с 0,26%, или с 4,65 долара - до 1806,45 долара за тройунция.

В същото време септемврийските фючърси на сребро поскъпнаха с 0,41%, до 25,337 долара за унция.

Цената на благородния метал се подкрепя от продължаващата вълна от притеснения относно ситуацията коронавирусната пандемия. Инвеститорите очакват разпространението на делта щама да забави темповете на икономическо възстановяване. Това от своя страна води до увеличаване на търсенето на злато като по-сигурен актив.

В допълнение, анализаторите на ANZ, чието мнение е цитирано от The Wall Street Journal, отбелязват, че инвеститорите очакват среща на Федералния резерв на САЩ и изявлението на ръководителя на американската централна банка Джером Пауъл.

Златните котировки са чувствителни към решенията на Фед за лихвените проценти, тъй като това се отразява и на долара. Търговците също очакват сигнали от регулатора за бъдещите ходове на неговата паричнокредитна политика.