Цената на златото в сряда сутринта расте умерено, докато пазарите все още оценяват предстоящите стъпки от Федералния резерв на САЩ, а доходността на американските държавни облигации леко намалява.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с $9,30, или с 0,56%, до $1667,30 за тройунция.

В същото време декемврийските фючърси за среброто се поскъпват с 0,8% до 19,503 долара за унция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1662,33 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Пазарите през последните дни очакват допълнителни действия от Федералния резерв на САЩ. Според CME Group 91,7% от експертите прогнозират, че през ноември американският паричен регулатор отново ще повиши базовите лихвени ставки с 0,75 процентни пункта до 3,75-4% годишно.

В допълнение, доходността на десетгодишните държавни облигации (US Treasuries) е намалена от 4,11% до 4,08% при последното ниво на затваряне. Държавните облигации на САЩ са алтернатива на златната възможност за "безопасни" инвестиции, така че котировките на тези два актива, т.е. доходността на ценните книжа и цената на благородния метал, като правило, имат разнопосочна динамика. В посока поскъпване на жълтия метал действа и относителното отслабване на долара през последните дни.