Цената на златото в понеделник сутринта е значително намалява, след като в петък ръководителят на системата на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл потвърди намерението регулаторът да продължи процеса на затягане на паричната политика.

Според данните от днешната търговия, към 9:50 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $14,10, или 0,81%, до $1735,7 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по за трой унция, 1724,57 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

Септемврийските фючърси на среброто се понижиха с 2,1% до 18,352 долара за унция.

Годишната инфлация в САЩ през юли се забави до 8,5% от 9,1% месец по-рано, но остава доста над целевото ниво от 2%. В същото време БВП на страната показва спад две поредни тримесечия: с 0,6% на годишна база през второто тримесечие и с 1,6% през първото.

Всичко това може да постави пред американския финансов регулатор дилема - към коя от двете разнопосочни цели да се стреми. И коментарите на шефа на регулатора показаха какво е по-важно за Фед сега.

В петък в реч пред конференция в Джакъсн Хоул Пауъл потвърди, че Фед възнамерява да използва строги монетарни методи, като поддържане на високи лихвени ставки на рефинансиране, за да върне инфлацията до 2% за известно време.

Подобни ястребови коментари намалиха популярността на златото като актив-убежище, включително срещу инфлацията.