Цената на златото в понеделник се повиши с 3,12 долара или 0,17% до 1833,60 долара за тройунция . Благородният метал се търгува близо до 3-месечните върхови стойности, тъй като инвеститорите се отдалечиха от "зелената" валута в края на миналата седмица в отговор на разочароващи данни за заплатите, което също тласна надолу доходността на US облигациите.

Американската икономика добави 266 000 работни места през април 2021 г., след ревизиран спад от 770 000 през март и доста под пазарните очаквания за ръст от 978 000 нови работни места през миналия месец, пише Тtrading Еconomics.

Тези данни засилиха несигурните перспективи по отношение на възстановяването на пазара на труда в САЩ и затвърдиха очакванията, че централната банка на САЩ ще остане ултра приспособима, докато икономиката се възстанови напълно. Доходността на американските държавни 10-годишни облигации е 1,593%.

Освен от икономическата статистика, благородният метал се възползва от търсенето на активи - безопасни убежища, произтичащо от продължаващата криза с коронавируса, тъй като процентите на заразените продължават да се ускоряват в Индия и Япония.

Среброто се търгува в петък сутринта на 10-седмичен връх над 27 долара за тройунция. То бе подкрепено от очакванията за повишено индустриално търсене, докато икономическото възстановяване набира темпове.

Също така доларовият индекс загуби слезе от 2-седмичния си връх, а доходността на облигациите на Министерството на финансите на САЩ остана под 1,6%.