Цената на златото в четвъртък сутринта се променя слабо, като стойността на благородния метал е под влияние на редица разнопосочни фактори.

Данните от днешната търговията показват, че цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с $0,1, или 0,01%, до $1923,2 за тройунция.

Майските фючърси на сребро в същото време поевтиняват с 0,24% до $24,4 за тройунция.

От една страна, благородният метал е подкрепен в четвъртък сутринта от по-слабия долар, чийто индекс (курсът спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) днес намалява с 0,07%, до 99,53 пункта. В тази посока действа и търсенето на златото като надежден актив в условия на геополитическо напрежение.

От друга страна, инвеститорите продължават да обсъждат евентуално по-нататъшно увеличение на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ. В този случай логиката е доларът да се покачи, а златото да поевтинее. "Агресивното действие на Фед може да изпрати злато на нива ориентировъчно под 1900 долара за унция", казаха анализатори от Oanda, цитирани от The Wall Street Journal.