Цената на златото в сряда сутринта умерено нараства, преминавайки нивото от 1840 долара за тройунция, сочат данните от днешната търговия. Пазарите продължават да оценяват плановете на Федералната резервна система на САЩ за покачване на основния лихвен процент.

Към 9:30 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex нараства с $4,8, или с 0,26%, до $1841,5 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метала се продава 1834,55 по долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Майските фючърси за среброто в същото време поскъпват с 0,49% до 21,175 долара за унция.

Цената на златото продължава да се влияе от очакванията на търговците за посоката на паричната политика на американската централна банка. Според CME Group 76,7% от анализаторите очакват ново повишение на лихвите през март - отново с 25 базисни пункта, до 4,75-5% годишно. В същото време 23,3% от тях очакват увеличение от вече 50 базисни точки.

Златото е чувствително към действията на Фед и плановете на регулатора за нивото на лихвените ставки. По-строгата парична политика укрепва долара, което от своя страна намалява интереса към благородния метал, защото го прави по-малко изгоден за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути и обратното.