Цената на златото в петък сутринта е около 1710 долара за тройунция, котировките са под натиск от укрепването на долара спрямо световните валути до двадесетгодишни рекорди.

Според данните за днешната търговия, към 9:30 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 2,1 долара, или 0,12%, до 1711,4 долара за тройунция. Ден по-рано в хода на борсовата сесия тя падна под 1700 долара за тройунция за първи път от 21 юли.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1701,65 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто се повиши с 0,19% до 17,7 долара за унция, падайки до двугодишно дъно от 17,407 долара в четвъртък.

Ден по-рано индексът на долара (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) се доближаваше до ниво от 110 пункта, което е най-високото ниво от юни 2002 г.насам. В същото време обменният курс на долара спрямо йената беше фиксиран над 140 йени за долар, най-високото ниво от 1998 г. Поскъпването на долара прави златото по-малко достъпно, когато се купува в друга валута.

Във фокуса на трейдърите остава политиката на Федералния резерв на САЩ по отношение на основния лихвен процент. Пазарите прогнозират, че по-късно през септември регулаторът ще повиши лихвата за пети пореден път. Според CME Group 74% от анализаторите очакват увеличение от 0,75 процентни пункта, до 3-3,25% годишно. Увеличението на курса традиционно подкрепя долара, към който цената на златото е силно чувствителна.

По-късно в петък се очакват важни статистики за пазара на труда в САЩ: ще бъдат публикувани данни за безработицата за август. Анализаторите смятат, че безработицата в страната се е запазила на нивото от юли от 3,5%, а броят на работните места в неселскостопанските сектори на икономиката на страната е нараснал с 300 хиляди след увеличение от 528 хиляди.