Цената на златото в четвъртък сутринта леко нараства на фона на обезценяването на долара, показват котировките на днешните сделки.

Сутринта стойността на юнските фючърсни контракти за жълтия метал на Нюйоркската борса Comex нарасна с 0,19% или с 3,3 долара до 1745,05 долара за тройунция.

Цената на майските фючърси за сребро се повиши с 0,72% до 25,43 долара за унция.

Котировките на златото в четвъртък се върнаха към растеж след лек спад в сряда. Основният фактор, допринесъл за поскъпването на благородния метал, беше обезценяването на американската валута. По-слабият долар прави метала по-достъпен за притежателите на друга валута.

Освен това златото може да възвърне популярността си, ако оживлението на фондовите пазари изчезне, което някои експерти не изключват.

"Участниците на пазара вярват, че повечето от добрите новини вече са съобразени от фондовия пазар и сега, може би е време инвеститорите да си вземат почивка. Това ще насърчи инвестициите в злато", каза анализаторът на Ava Trade Наим Аслам, чието мнение е цитирано от агенция Market Watch.

Освен това, според анализатора, на пазара все още съществуват опасения от скок на инфлацията и те ще повлияят положително на стойността на златото. "Страховете от инфлацията са реални и те допълнително подхранват поскъпването на златото", каза Аслам.