Цените на златото леко се покачват в петък сутринта, заедно с тревогите, че коронавирусът продължава да се разпространява в световен мащаб, показват данните от днешната търговия. Котировките постепенно се възстановяват от рязък спад по-рано през седмицата, получил се след новините за успешно изпитание за ваксина срещу коронавирус.

Стойността на декемврийските фючърси за златото на борсата в Ню Comex Йорк в петък сутринта нараства с 0,13% или с 2,45 долара до 1 875,75 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро спадат с 0,02% до 24,3 долара за унция.

Новината за ваксината рязко понижи цената на златото

Новината за ваксината рязко понижи цената на златото

Днес котировките започнаха да се възстановяват като се вдигнаха с $24,5

Цената на благородния метал, който традиционно се счита за по-надежден актив, се подкрепя от влошената епидемиологична ситуация в света. Рекордно увеличение на заразените с коронавирус е регистрирано в Япония, където в четвъртък са открити над 1,6 хиляди нови случая. Съединените щати също регистрираха нов дневен максимум от случаи на COVID-19, който бе над 150 хиляди новозаразени. Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Обединеното кралство за ден е бил рекордните 33,5 хиляди от началото на пандемията. Ситуацията остава трудна в редица европейски държави, където са въведени карантинни мерки на фона на нарастване на заболеваемостта.

"Настъпи малка промяна в пазарната психология. Хората започват да осъзнават, че масовото въвеждане на ваксината ще отнеме време, докато необходимостта от нея вече е належаща", каза Едуард Меир, анализатор в ED&F Man Capital Markets, чието мнение е цитирано от Ройтерс.