Цената на златото в сряда сутринта умерено се понижава, оставайки над психологическата граница от 1900 долара за тройунция, сочат данните от търговията.

Към 9:35 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се понижава с 7,8 долара, или с 0,41%, до 1903,1 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се търгува по 1897,92 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на майските фючърси за среброто в същото време се понижи с 0,94% до $21,832 за унция.

Годишната инфлация в САЩ през февруари очаквано се забави до 6% от 6,4% месец по-рано, превръщайки се в най-ниската от септември 2021 година. В същото време показателят остава доста над целевото ниво на Фед от 2%. На месечна база потребителските цени в САЩ се повишиха с 0,4% през февруари след ръст от 0,5% месец по-рано, също в съответствие с прогнозите.

Данните за инфлацията са важен индикатор за Федералната резервна система на САЩ при вземане на решения за ключовите лихвени проценти. Предишната силна статистика подкрепи очакванията, че регулаторът ще ускори темпа на повишаване на лихвите през март до 50 базисни пункта, но вълната от нестабилност, свързана със затварянето на редица банки, промени оценките на експертите. Сега, според CME Group, 78,2% от анализаторите обмислят повишаване на лихвения процент през март с темпото от февруари - с 25 базисни пункта, до 4,75-5% годишно.

Златото е чувствително към икономическата статистика от на САЩ и респективно сигналите за паричната политика на Фед, тъй като това се отразява върху курса на долара, от който цената на благородния метал е зависима.