Цената на златото в петък сутринта символично расте като част от корекцията след спада по-рано. Търговци и инвеститори са нерешителни на пазара преди публикуването на данните за пазара на труда в САЩ.

Според резултатите от сутрешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк нараства с 0,07%, или с 1,15 долара, до 1 812,65 долара за тройунция.

Цената на декемврийските фючърси за сребро се повиши с 0,06% до 23,935 долара за тройунция.

В предишните две търговски сесии пазарът на злато претърпя значителен спад. Тази динамика беше улеснена от укрепването на американската валута.

Търговците очакват отчета за броя на заетите в американските неземеделски предприятия за август. Анализаторите смятат, че той се е увеличил със 750 хиляди, след като нарасна с 943 хиляди месец по-рано. Освен това се очаква безработицата да спадне до 5,2% от 5,4% месец по -рано.

Според анализатори на Oanda, цитирани от The Wall Street Journal, пазарът е фокусиран върху публикуването на доклад за количеството работни места в неземеделските сектори на американската икономика.

"Силата на данните спрямо очакванията вероятно ще бъде силен катализатор цената на благородния метал да се измести до 1850 долара за унция или да слезе до1750 долара за унция", добавят експертите.