Цената на златото в петък сутрин леко спада, като е около нивото от 1930 долара за тройунция, става ясно от данните за днешната търговия. Скъпоценният метал може да приключи седмицата с нулева динамика след заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Към 9:40 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се понижи с $1, или с 0,08%, до $1929,80 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1914,25 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси на среброто спадна с 0,32% до 23,54 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) в петък сутринта нарасна с 0,07%, до 101,83 пункта. По-силният долар задържа стойността на златото, като го прави по-малко изгодно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

Цените на златото бяха нестабилни тази седмица. Във вторник котировките паднаха под $1920 за уннция, след това цените се възстановиха до средно $1940, а след обявяването на резултатите от срещата на Фед в сряда вечерта цената на златото се покачи до $1970 за тройунция.

Още в четвъртък вечерта обаче ценният метал отстъпи от това ниво, завършвайки седмицата на цените от нейното начало.Централната банка на САЩ очаквано повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта в сряда до 4,5-4,75% годишно.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза на пресконференция, че регулаторът вероятно ще продължи да повишава лихвите, за да ограничи инфлацията. В същото време Пауъл отбеляза, че икономиката на САЩ, въпреки дефлационните мерки, ще продължи да расте и инфлацията може да се върне до 2% без значително забавяне на икономиката.