В началото на валутната търговия във вторник доларът продължава да укрепва спрямо еврото и йената. Общата валута спада днес сутринта преди излизането на макро статистика от еврозоната, сочат данните от търговията.

Цената на златото спада на фона на покачващия се долар спрямо повечето основни световни валути, сочат данните от днешната търговия.

Курсът на общата валута спрямо американската спада с 0,41% - до $1,1003 за едно евро при предишното ниво на затваряне от $1,1048 за евро.

За едно евро ден на пазара дават 119,20 йени спрямо 119,10 йени ден по-рано.

Доларът нараства спрямо японските пари до 108,32 йени в сравнени със 107,81 йени в края на търговията в понеделник.

Индексът ICE, отразяващ динамиката н долара по отношение на шест световни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, фунт стерлинг и шведска крона), се покачва във вторник с 0,2%, до 99,38 пункта. През първото тримесечие на 2020 г. стойността на доларовия индекс подскочи с 3,1%.

Във вторник инвеститорите очакват публикуването на редица макроикономически данни, надявайки се да оценят степента на въздействието на коронавируса върху състоянието на икономиките. Все повече експерти са склонни да вярват, че разпространението на заразата ще доведе много страни до рецесия.

По-късно днес германската Федерална агенция по заетостта ще публикува данни за безработицата в страната. Експертите очакват, че през март показателят е нараснал до 5,1% от февруарската стойност от 5%, която се задържа в продължение на 10 поредни месеца от май 2019 година.

Освен това Европейската статистическа агенция ще публикува данни за годишната инфлация в еврозоната. Очаква се през март по предварителни оценки тя да е 0,8% спрямо 1,2% през февруари.

Цената на юнските фючърси за злато на фондовата борса на Comex в Ню Йорк падна с 0,52% до $ 1634,7 за тройунция, а майските сребърни фючърси нараснаха с 1,07% до $14,283 за унция.

Негативно влияние върху стойността на златото във вторник оказва долара, който поскъпва спрямо повечето основни световни валути.

Главният пазарен стратег на AxiCorp Стивън Инес каза за Ройтерс, че златото е подложено на натиск от покачването на долара и положителната динамика на световните фондови пазари. По този начин основните индекси на акциите на Азиатско-Тихоокеанския регион (APR) във вторник в по-голямата част показват слаб растеж заради макроикономическите данни от Китай. Освен това американските индекси затвориха в понеделник със среден ръст от 3,5% на фона на оптимизма на инвеститорите относно икономическото възстановяване на страната.