Цената на златото спада в четвъртък сутринта, апетитът на търговците да рискуват ограничава търсенето на традиционно по-надежден метал. Негативно върху цената на жълтите слитъци влияе и ръста на доходността на американските държавни облигации, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк намаля с 0,16%, или с 2,9 долара - до 1800,5 долара за тройунция.

Цената на септемврийските фючърси за сребро спадна с 0,07% до 25,238 долара за унция.

Апетитът за риск се връща на пазарите, оказвайки негативно влияние върху стойността на традиционно по-безопасни активи като златото. В сряда основните щатски индекси показаха ръст от 0,8-0,9%, европейските борси се повишиха с 1,4-1,9%, а азиатските пазари в четвъртък се повишиха в рамките на 1,8%.

Нарастването на доходността на US Treasuries също влияе отрицателно върху стойността на златото. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ във вторник и сряда се повиши от 1,199%.до 1,292% .

"Благородният метал може да остане на около 1800 долара за унция на фона на подобрения апетит за риск и по-висока доходност по американските държавни облигации, което задържа търсенето на сигурни активи", казват анализаторите на Оанда пред Wall Street Journal.

В същото време експертите отбелязват, че леко отслабване на долара може да подкрепи цените. По-евтиният долар прави златото по-лесно достъпно, когато инвеститорите притежават друга валута.