Цената на златото спада в петък сутринта след силен растеж в четвъртък и през предходните няколко дни, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на августовските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,22%, или с 4,1 долара - до 1 827,1 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси на сребро в същото време поскъпнаха с 0,5% до 25,652 долара за тройунция.

В четвъртък цената на златото се повиши с 1,8% на фона на по-слабия долар. Инвеститорите оцениха резултатите от срещата на Федералната резервна система на САЩ (FRS) и перспективите за по -нататъшна парична политика на регулатора.

Анализаторите на Oanda, цитирани от The Wall Street Journal, заявиха, че по-лошите от очакваните данни за американския БВП и молбите за помощ при безработица в страната подкрепят идеята, че Фед ще се придържа към по-меката си паричнокредитна политика. Това от своя страна ще осигури краткосрочна подкрепа за котировките за благородни метали.

Освен това експертите отбелязват, че ако цената на златото надвишава 1 850 долара за унция, техническите покупки на метала ще доведат до увеличаване на ценовото ниво до 1 900 долара за унция.