Цената на златото пада в понеделник сутринта като част от корекцията и на фона на леко увеличение на долара, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0.51%, или с 9.35 долара - до 1801.25 долара за тройунция.

Цената на септемврийските фючърси за сребро се понижи с 0,61% до 26,075 долара за унция.

В края на миналата седмица златото поскъпна на фона на страховете, свързани с коронавируса. Пандемията продължава да подкрепя търсенето на злато като традиционен актив за безопасно убежище. В понеделник сутринта обаче цените преминаха към корекционен спад.

"Страховете, че новите варианти на COVID-19 могат да застрашат глобалното икономическо възстановяване, подтикнаха търсенето на благородния метал в края на миналата седмица, но повишаването на цените беше ограничено, тъй като доходността на глобалните облигации скочи," коментираха пред The Wall Street Journal анализатори от Phillip Futures.

Един от основните фактори зад динамиката на котировките на златото е и обменният курс на долара. Доларовият индекс (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нараства с 0,07%, до 92,19 пункта. Поскъпването на американската валута прави закупуването на злато по-малко изгодно за инвеститорите, притежаващи други валути.