Цената на златото в петък сутринта намалява поради увеличаването на доходността на американските държавни облигации, показват данните от търговията днес.

Стойността на юнските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк е паднала с 0,44%, или със 7,75 долара, до 1750,55 долара за тройунция.

Майските фючърси за среброто поевтиняват с 0,95% до 25,343 долара за унция.

Напоследък един от основните фактори, влияещи върху цената на златото, се превърна динамиката на доходността на американските държавни облигации като алтернативна посока на инвестиция. Годишната лихва за десетгодишните US Treasuries сега нараства до 1.639% от предишното затваряне при 1.632%. Стратегът на Daily FX Ник Каули отбелязва, че това се дължи на оценката на инвеститорите за последиците от финансовото стимулиране на американската икономика.

"Един от основните фактори, които стоят зад неотдавнашната разпродажба на злато, е непрекъснатото нарастване на доходността на облигациите на Министерството на финансите на САЩ, тъй като пазарът продължава да отчита инфлационните ефекти на американската фискална и парична политика", коментира анализаторът, цитиран от Market Watch

Независимо от това от началото на седмицата цената на благородния метал се е увеличила с почти 1,5% - това е максимален седмичен ръст от средата на януари.